A hatékony videó reklám – beszámoló a londoni Video Conference-ről

Éva Szántai

Director, Product & Technology

Elmondhatom magamról, hogy olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy idén nemcsak számtalan hazai, de több külföldi konferencián is részt vehettem. Ezek közül a legutóbbi volt az elmúlt évek talán a legprofibb, a leglátványosabb és leginformatívabb eseménye.

 Partnerünk, a Celtra jóvoltából nem máshol jártam, mint Londonban, az IAB által szervezett Video Conference-en.

Az esemény a Riverfront Bar & Restaurant Southbankban került megrendezésre, és azonnal érződött a profi szervezés. A regisztrációs pult elhagyása után egy a vendégek fogadására berendezett teremben találtam magam, ahol az eseményt támogatók egy-egy standdal készültek: Aol, TubeMogul és Celtra. A Partner studio by Aol standnál  kipróbálhattam egy valódi augmented reality szemüveget, amin keresztül „szétbombázhattam” a konferencia helyszínét, és lyukat lőhettem a falba, amin aztán egy űrhajó jött be a terembe. Eközben pedig minden résztvevőt tisztán láttam beszélgetni magam körül.

Pontban 10.30-kor elkezdődtek az előadások egy óriási moziteremre hasonlító helyiségben: kényelmes volt és mindent lehetett látni. A kivetítések tényleg mozifilm méretben jelentek meg. Az előadásokban próbáltak minden irányból megfogni a témát: ügyfél, ügynökségi, gyártói, hirdetői oldalról is érkeztek előadók. Így olyan cégek prezentáltak, mint a The Guardian, Facebook, Twitter, Doubleclick, Hotels.com, Yahoo, Mediacom vagy Celtra.

IMG_2633 másolat

Láthattuk ügyfél oldalról, hogy mennyire nehéz beilleszteni a gyártási folyamatba, ha mobilra külön szeretnénk videót forgatni – már pedig szinte elképzelhetetlen, hogy e nélkül induljon el egy videós kampány. A hotels.com mutatott példákat, hogyan tudták megoldani kevesebb forgatási költségből és próbálták kihasználni a platform sajátosságait: a mobilon némán elinduló videó vagy a skip gomb hátrányaiból előnyt kovácsolni.

IMG_2633 másolat

Nem sokkal később Ian Crocombe a Facebooktól tartott egy szemléletváltó előadást. A Madhouse-nál évek óta  a rövid videót tartottuk a leghatékonyabbnak mobilon. Crocombe viszont rávilágított, a sikeresség egyáltalán nem a videó hosszúságától függ. Mutatott olyan 1-2 perces videókat, ahol minden fontos elem érvényesült. A lényeg pedig:

  • Néhány másodpercenként jelenjen meg a márka a videóban, ugráljunk a márka és a történet között.
  • A történet a végével kezdődjön, nincs időnk a csattanóra várni, azonnal eldöntjük, hogy meg szeretnénk-e nézni az adott videót vagy sem.
  • A felhasználó figyelmét újra és újra fel kell kelteni, hogy megnézze a videót (akár humorral, vagy látványos képekkel)

IMG_2633 másolat

Jonathan Milne, a Celtra CRO vezetője bemutatta, hogy a videók mobilon a fentieken túl hogyan tudnak többet nyújtani, ha vertical vágat is készül belőlük, hiszen a horizontális videó akkor nyújt teljes érzetet, ha elforgatjuk a telefonunkat. Ezt viszont a felhasználók kis százaléka teszi meg csupán, hiszen nem szeretjük, ha az eszköz kényszerít minket cselekvésre.

Ha még egy előadást kellene kiemelnem (pedig mindegyik új információt adott át), akkor az a Widespace-é lenne. Már az előadásmód is eltért a többiekétől, mert ketten álltak a színpadra, és egy valódi showként mutatták be a legfrissebb statisztikát UK- és globál mobilvideónézési szokásairól. Kiderült például, hogy mindössze 1% azoknak a felhasználóknak az aránya, akik a mobilon automatikusan, hang nélkül elinduló videókra hangot adnak a videó nézése közben. Láthattunk még egy nagyon érdekes statisztikát a felhasználók figyelméről: 3 másodpercen belül eldöntjük, hogy a videó érdekel-e minket, ha nem, azonnal tovább görgetünk. Tehát ennyi időn belül fel kell kelteni a figyelmet, és meg kell jelennie a videó csattanójának.

A fentiekben a workshop csak néhány, de talán legfontosabb részletét emeltem ki, amik jól szemléltetik, hogy milyen izgalmas volt az esemény. Emellett minden előadáson elhangzottak érdekes újdonságok, benchmark adatok és egyéb meglepő dolgok. Végre azt éreztem, betekintést kaphatunk a nyugati világ iránymutató gondolkodásába.

IMG_2633 másolat

December 16, 2016
Hiszem, ha látom – a mobile viewability helyzete

Körülbelül egy éve írtunk először a mobil viewability-ről. Az azóta szerzett tapasztalataink és az iparági történések fényében éreztük szükségesnek ismét alaposan körbejárni a témát.

Elolvasom >
Videó forradalom a reklámozásban – mobilon is

Ha eddig minden évre ráhúzhattuk a “mobil éve” kifejezést, akkor az ideit minden bizonnyal a mobil videó évének kellene titulálni. Lássuk miért is.

Elolvasom >