Videó forradalom a reklámozásban – mobilon is

Éva Szántai

Director, Product & Technology

Ha eddig minden évre ráhúzhattuk a “mobil éve” kifejezést, akkor az ideit minden bizonnyal a mobil videó évének kellene titulálni. Lássuk miért is.

Mobil videó hirdetés 

Amikor ilyen típusú videó hirdetésről beszélünk, akkor az automatikusan, némán, mobilweben megjelenő tartalom közötti hirdetésekről van szó. Azt gondolhatnánk, hogy mobilon a videós hirdetések kiszolgálása egyszerű, pláne a html5-ös bumm óta, html5-ben pedig a videó tartalom használata megengedett. Sajnos a történet nem ennyire egyszerű. Mobilon sem iOS-, sem pedig Android hivatalos böngészőiben nem megengedett az automatikus videólejátszás. Az operációs rendszerek fejlesztői jobbnak látták, ha ezt az opció nem engedélyezik, ugyanis ezen formátumok lejátszása mobilweben rengeteg kB-ot emésztene fel a havi adatforgalomból. Természetesen interakciót követően – így pl. a play gomb  megnyomásával – minden további nélkül nézhetünk videókat, de ez hirdetés formájában kisebb hatással van a felhasználókra, hiszen ők gyakorlatilag egy statikus képet látnak (egy play gombbal).

Alternatív megoldások

A mobilweboldalak szerkesztői és fejlesztői természetesen adott esetben szerettek volna megjeleníteni videós tartalmakat, így alternatív megoldások felé néztek.

  • Firefox: A Firefox nem esik bele a tiltást betartó böngészők közé. Itt mindig is lehetett autoplay videókat futtatni a tartalom között. A gond ezzel mindösszesen az, hogy a készülékek kb. 0,68%-án érhető el jelenleg ez a browser.
  • Canvas: Androidon több alternatív megoldást is találtak a fejlesztők. Az egyik ilyen a canvas fejlesztése. Ez egy bonyolult fejlesztési folyamat, amelynek a végén csak Android készülékeken elérhető az autoplay funkció. Ez egy nem túl olcsó megoldás, így lefejlesztetni és licenszelni sem annyira egyszerű és komoly budgetet kell rá terveznünk, ha ezt a megoldást választjuk.
  • Trigger: A másik kiskapu szintén csak Androidon működik, és ez áll a legközelebb a megoldáshoz, így már kampányt is sikerült ezzel futtatnunk. A megjelenés lényege, hogy egy JS kerül az oldalba beépítésre, ami figyeli, hogy az adott felhasználó aktív-e (hozzáért vagy görgetett már az oldalon), és ennek az interakciónak a hatására indítja el a videót. A gond vele elsősorban annyi, hogy ezt minden verzióra optimalizálni kell, ezért banner futtatás közben több probléma is felvetette a fejét, néhány készüléken kilógott, vagy széttolta az oldalt.
  • GIF: A GIF a leggyakrabban használt formátum videók helyettesítésére. Közkedvelt, mert egyszerű formátum, nem igényel különösebb fejlesztői tudást. Akár böngészőbe beírva, hogy ’video to gif’ számtalan online konverter jön fel, amivel másodpercek alatt átalakíthatjuk. Emellett minden eszköz, operációs rendszer és böngésző támogatja korlátozások nélkül.
    A gond vele két dologból fakad: egyrészt a GIF 256-banlimitálja a megjeleníthető színek számát (szemben az mp4-gyel akár többtízmillió színt is engedélyez). Így akármilyen videóról is beszélünk – hacsak nem szürkeárnyalatos – biztosan sérülni fog a minősége. Emellett a rossz minőség mellett arra számítanánk, hogy a mérete viszont messze elmarad a videó formátumokétól. Ez sajnos nem igaz. A GIF veszteségmentes fileformátum miatt minden képkockája egy teljes értékű képnek felel meg, így míg ugyanaz a videó mp4-ben 200kB nehéz, addig ugyanez GIF formában jó eséllyel 900 kB-ot fog nyomni.

A végleges megoldás végül nem nem a mi kezünkből került ki. Az operációs rendszerek fejlesztői rájöttek, hogy  az automatikus videó letiltásával előkerülő alternatív megoldások sajnos még több adatforgalmat generálnak, így idén ősszel mind iOS-, mind pedig Android böngészőkben törlésre került ez a szabály. Így iOS 10 feletti és Androidon a Chrome böngésző 53 feletti verzióiban a videók automatikusan indulhatnak hang nélkül.

Most hátra is dőlhetnénk, ha az lenne, hogy bármilyen videót kiraknánk mobilra és megállná a helyét hirdetésként. De nem így van.

A weben szörfölve gyorsan döntjük el, hogy az adott tartalom, cikk, kép vagy akár videó érdekel-e minket. Ez scrollozás közben 3 másodpercen belül megtörténik. Ha ez idő alatt nem fogja meg a figyelmünket a videó, akkor gondolkodás nélkül tovább megyünk. Ebben a 3 másodpercben benne kell lennie a márkának, a videó csattanójának, érdekesnek és adott esetben viccesnek is kell lennie egyben.

Röviden!

Mi a Madhouse-nál általában már annak is örülünk, ha videós megoldásban gondolkodhatunk, és az ügyfélnek van elérhető videótartalma. Akkor még inkább örülünk, ha ez a videó nem egy 1 perces TV spot, hanem egy 10-15 másodperces vágat. De az igazat megvallva ez még messze van a valódi mobilra készült videóktól.

Ezekben a lényeg az lenne, hogy 3-8 másodpercenként felhívjuk a felhasználó figyelmét a termékre. Az IAB Video Conference-n bemutatott példa a McDonald’s-tól jól mutatja, hogy mindegy, valójában a videóból 5 másodpercet látunk vagy végig nézzük az egész másfél percet, mert az üzenet másodpercek alatt átjön, nem változik, még ha több impulzust kapunk is.

Csak csöndben!

Az automatikus videók hang nélkül indulhatnak el mobilweben. A felhasználókat nem zavarhatjuk meg a kontent olvasása közben ennél jobban. A hang nélküli videókra az emberek 1%-a ad összesen hangot. Így rögtön felmerül a kérdés, hogy milyen videó hirdetés az, ami így is megállja a helyét. A gyártásnál nemcsak arra kell így figyelnünk, hogy az első 3 másodperc alatt hívjuk fel a figyelmet, és a márka végig jelen legyen, még a hang hiányával is meg kell küzdenünk.
Természetesen  ebből a hátrányból is tudunk előnyt kovácsolni, mint ahogy a Hotels.com is tette a mobilra készült videójával.

Egyre kevésbé hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a felhasználók ezen a készüléken fogyasztják egyre inkább a videós tartalmakat. Ma még többnyire vágott TV spotokkal találkozhatunk mobilon. Egyre többen veszik azonban észre az ebben rejlő lehetőséget és úgy időzítik a gyártást, hogy mobilra is készüljön legalább egy változat. Mi is várjuk az első, direkt mobilra forgatott videós hirdetésünket

January 23, 2017
Hiszem, ha látom – a mobile viewability helyzete

Körülbelül egy éve írtunk először a mobil viewability-ről. Az azóta szerzett tapasztalataink és az iparági történések fényében éreztük szükségesnek ismét alaposan körbejárni a témát.

Elolvasom >
Mobil programmatic IV.

Elérkeztem cikksorozatom végére, legalább is most ezt gondolom, de majd próbálom úgy abbahagyni, mint a sorozatokat. Ha úgy alakul, lehessen folytatni.

Elolvasom >